6 metode prin care sa iti imbunatatesti viteza site-ului

Indiferent cat de bine arata site-ul tau, exista un lucru mult mai important: viteza cu care se incarca.

Un studiu publicat de Kissmetrics arata ca 40% dintre vizitatori vor parasi site-ul tau daca dureaza mai mult de 3 secunde sa se incarce.

Pe langa asta, nu este vreun secret ca viteza de incarcare a unui site influenteaza pozitia in rezultatele cautarilor. Cu cat viteza scade, cu atat site-ul tau va scadea in pozitionarea cautarilor Google.

Ca sa nu ai si tu problema asta, Iosif Crisan – CEO la Joe Web Design iti va spune 6 metode simple prin care sa iti imbunatatesti viteza site-ului. El are deja peste 10 ani de experienta in domeniu asa ca sfaturile lui iti vor fi foarte utile.

Cele 6 metode pe care Iosif ti le recomanda sunt:

1. Alege servicii de gazduire performante

2. Foloseste un CDN (CONTENT DELIVERY NETWORK)

3. Identifica Plugin-urile care trag viteza site-ului in jos

4. Comprima fisierele din website cu Gzip

5. Optimizeaza imaginile

6. Curata si optimizeaza baza de date

Inainte sa intram in detalii, foloseste unul din cele 2 tool-uri de mai jos si testeaza-ti viteza site-ului sa vezi unde te situezi.

1. Google PageSpeed Insights e o unealta gratuita oferita de Google pentru a testa viteza site-ului tau pe desktop si pe dispozitivele mobile. Poti sa afli de ce site-ul tau se incarca lent si iti va oferi solutii pentru rezolvarea problemelor legate de viteza.

Introdu numele domeniului tau si da click pe "ANALIZATI".

Introdu numele domeniului tau si da click pe “ANALIZATI”

2. YSlow este o unealta deasemenea gratuita sub forma de plugin in browser care iti analizeaza site-ul si iti sugereaza metode de imbunatatire a vitezei site-ului.

Cum sa imbunatatesti viteza site-ului?

1. Alege servicii de gazduire performante

Unul din motivele pentru care site-ul tau se incarca lent poate fi chiar gazduirea care o platesti lunar sau anual.

Daca serverul pe care e gazduit site-ul are configuratia slaba sau este un server “shared” (impartit cu alte site-uri), atunci mutarea site-ului sau upgrade-ul serviciului de gazduire va imbunatati semnificativ viteza incarcarii site-ului.

De exemplu, Hostvision este un serviciu romanesc foarte bun pe care ti-l recomand si tie.

2. Foloseste un CDN (CONTENT DELIVERY NETWORK)

Un CDN (CONTENT DELIVERY NETWORK) iti gazduieste fisierele site-ului pe mai multe servere din lume. Atunci cand un vizitator iti viziteaza site-ul, fisierele sunt incarcate din cel mai apropiat server. Astfel, viteza de incarcare a paginii se imbuntateste semnificativ.

Iosif Crisan iti recomanda CloudFlare, care are si o versiune gratuita si ofera si un plugin pentru WordPress.

Pe pagina de setari ale plugin-ului introdu cele trei cerinte. Daca nu stii care sunt, da click pe "Get this". Plugin-ul e foarte usor de folosit chiar si fara cunostiinte tehnice avansate.

Pe pagina de setari ale plugin-ului introdu cele trei cerinte. Daca nu stii care sunt, da click pe “Get this”. Plugin-ul e foarte usor de folosit chiar si fara cunostinte tehnice avansate.

3. Identifica Plugin-urile care trag viteza site-ului in jos

Folosirea plugin-urilor poate fi un ajutor imens atunci doresti sa adaugi unele functionalitati site-ului tau, dar in acelasi timp ele te pot trage in jos in ceea ce priveste viteza.

 Regula de baza:  limiteaza-te la plugin-urile importante si la cele care nu incetinesc site-ul.

De exemplu, plugin-ul P3 (Plugin Performance Profiler) te ajuta sa descoperi care plugin iti afecteaza negativ viteza site-ului. Urmeaza pasii de mai jos ca sa verifici care plugin-uri iti fac probleme:

  • Pe pagina de setari a plugin-ului, apasa pe butonul “Start Scan” (dupa care selectezi “Auto Scan”) pentru a incepe scanarea plugin-urilor

p3-plugin1

  • Dupa cateva zeci de secunde vor apare rezultatele. Bucata cea mai mare din chart reprezinta plugin-ul care consuma cele mai multe resurse

p3-plugin2

  • Daca nu e neaparat nevoie de el, elimina-l de pe site si automat ti-ai crescut viteza de incarcare

4. Comprima fisierele din website cu Gzip

Ca sa intelegi mai bine cum functioneaza Gzip aminteste-ti de cate ori ai comprimat fisiere de pe computerul tau in format ZIP. Comprimandu-le in formatul ZIP, fisierele devin un singur pachet care ocupa mai putin loc pe computerul tau.

La fel functioneaza si Gzip. El ia fisierele site-ului tau si le comprima astfel incat ele sa ocupe mai putin spatiu pe server, iar atunci cand site-ul este accesat in browser, timpul de incarcare este mult mai mic.

Daca ai site-ul construit in platforma WordPress,foloseste plugin-ul  W3 Total Cache. Este cel mai bun plugin in acest sens.

Acceseaza pagina de setari a plugin-ului: Performance –> General Settings din meniul din stanga. Pe aceasta pagina fa modificarile setarilor de baza ca sa apara exact ca in imaginile de mai jos:

w3-total-cache1

w3-total-cache2

w3-total-cache3

5. Optimizeaza imaginile

In majoritatea cazurilor, site-urile se incarca lent din cauza imaginilor. Cand imaginile nu sunt optimizate si comprimate, timpul de incarcare a paginii creste dramatic.

De aceea este necesar ca fiecare imagine sa fie bine optimizata inainte de a fi folosita in site. Daca deja ai folosit imagini neoptimizate, trebuie sa te asiguri ca iei acele imagini, le comprimi si le incarci din nou pe site.

Acest lucru se poate face cu cateva unelte gratuite precum KRAKEN, WP Smush sau TinyPNG.

De exemplu WP Smush e foarte util daca ai deja imagini pe site neoptimizate pentru ca poti optimiza cate 50 de imagini deodata.

wp-smush1

6. Curata si optimizeaza baza de date

WordPress are functia de a salva automat orice (autosave), iar baza ta de date se umple cu revizii ale articolelor pe care le-ai scris, articole, pagini si comentarii sterse etc. Iar baza de date se umple de-a lungul timpului si poate incetini timpul de incarcare a site-ului.

Pare munca de chinez sa incepi sa cureti baza de date, insa poti folosi WP-Optimize, care face excelent treaba in locul tau:

  • Acceseaza setarile plugin-ului din meniul din stanga cu butonul “WP-Optimize”. Selecteaza cu atentie ce doresti sa fie optimizat/ curatat din baza de date, dupa care da click pe butonul “PROCESS”

wp-optimize1

 

  • In cadrul aceleiasi pagini, la sectiunea “SETTINGS” poti selecta preferintele de curatare si optimizare automata a bazei de date

wp-optimize2

 

BONUS
Click aici ca sa primesti cele 6 metode de crestere a vitezei site-ului in format PDF. Descarca documentul pe calculator ca sa-l ai la indemana oricand ai nevoie.

 

Ce sa faci mai departe?

Descarca bonusul de mai sus, treci din nou prin cele 6 metode de mai sus si incepe sa le aplici pe site-ul tau.

NU UITA sa faci un backup (fisiere + baza de date) inainte de orice modificare. Poti folosi acest plugin de WordPress.

Dupa ce faci modificarile de mai sus, testeaza-ti din nou viteza site-ului si vezi cu cat ti-ai crescut-o.

Lasa-mi un comentariu mai jos si spune-mi ce rezultate ai obtinut.

Sursa foto: www.hostgator.com

About the Author Ciprian Soleriu

Ciprian Soleriu este mentorul tau pentru afaceri online. Aboneaza-te cu emailul ca sa primesti frecvent materiale utile, gratuite.

follow me on: