Ovidiu Balcacian despre reclame eficiente pe Facebook

Cum sa faci reclame eficiente pe Facebook – interviu Ovidiu Balcacian

Reclama pe Facebook pare a fi sufletul comertului online.

E la indemana oricui sa se promoveze astfel, insa nu tot timpul ies si reclame eficiente pe Facebook.

Sunt o multime de factori care influenteaza rezultatele pe care le obtii prin astfel de reclame.

 

Despre asta (si nu numai) am vorbit cu Ovidiu Balcacian, marketer si antreprenor, fondator al agentiilor DR Consultants si The Pharmacy.

Intre cursurile pe care le sustine in cadrul Laboratorului de Online si alte proiecte pe care le deruleaza, Ovidiu si-a facut timp si a raspuns la 10 intrebari despre reclamele eficiente pe Facebook. Vezi mai jos despre ce e vorba.

1. Ai un produs/serviciu pe care il promovezi timp de doua saptamani ( n zile) – cum poti sa continui reclama fara sa ii “deranjezi” pe cei care deja au cumparat, au facut actiunea pe care tu ti-ai propus sa o faca?

Ovidiu: Atunci cand realizezi ad-ul respectiv, trebuie sa excluzi audienta formata din cei care au indeplinit actiunea.

Cum faci asta? Trebuie sa folosesti audientele custom si sa determini acolo segmentul respectiv. Daca vrem de exemplu, sa promovam acest articol, putem realiza o audienta custom cu persoanele care au citit acest articol, iar apoi sa o excludem din targetarea ad-ului nostru.

Astfel, te asiguri ca odata ce oamenii vor vedea ad-ul, nu sunt cei care l-au vazut deja.

reclame eficiente pe Facebook1

Creeaza o audienta custom

reclame eficiente pe Facebook2

Exclude audienta pe care ai creat-o

reclame eficiente pe Facebook3

Alege audienta pe care vrei sa o excluzi

 

2. Cat de important este “Relevance Score-ul”? Nu a aparut de multa vreme, dar cum ne influenteaza? Am facut o reclama pe doua zone geografice, acelasi text, imagine, targetare (interese) dar cu scor de relevanta diferit, de ce?

Ovidiu: Din cate am observat pana acum, nu este neaparat un indicator relevant. Iti spune ca lucrurile nu merg bine cand deja e evident, iar daca ad-ul merge bine conform altor indicatori s-ar putea ca relevance score-ul sa fie totusi mic.

Relevance score-ul face o medie intre CTR (click through rate), CPC (cost pe click) si feedback-ul utilizatorilor (mai ales cel negativ). Daca toti acesti indicatori functioneaza bine (impreuna), atunci si relevance score-ul va fi mai mare.

Eu nu prea ma uit la relevance score, prefer sa observ CTR-ul si evolutia CPC-ului.

Mai multe despre relevance score am scris AICI.

3. Avand in vedere faptul ca Facebook isi schimba politica destul de des, da-ne 2-3 idei practice pe care putem sa le folosim pentru pagina de business (pentru un reach organic mare). Adica, ce mai functioneaza?

Ovidiu: In perioada aceasta functioneaza cel mai bine continutul video, beneficiaza de cel mai bun reach si aduce interactiune.

Stiu ca este costisitor sa iti realizezi propriile clipuri, dar poti alege una din urmatoarele variante:

  • sa ceri clipuri de la furnizori/parteneri
  • sa dai share unor clipuri din domeniul tau, dar care se gasesc pe alte pagini (nu ale concurentilor)
  • sa realizezi clipuri de prezentare, poate mai amuzante ale unor produse, dar care sa nu implice neaparat o tehnologie avansata (merg foarte bine si acestea, depinde de continutul lor)
  • sa incurajezi fanii sa-ti trimita ei clipuri cu produsele tale, pe care sa le promovezi ulterior

Pentru a beneficia de ”puterea” clipurilor, acestea trebuie neaparat sa fie incarcate in pagina ta, dar doar daca ai drepturi de autor pentru ele. Mai multe despre cum evolueaza reach-ul organic, AICI.

4. Cum targetam cat mai corect o audienta? In Romania, foarte multe persoane nu trec prea multe date personale, interese, unde lucreaza etc. Cat de corecte sunt audientele create de Facebook, in momentul in care alegem cateva domenii/ activitati aflate la Interese si Comportamente? Cum ajungem la cei care sunt pe Facebook, ar fi prospectii ideali, dar nu sunt activi?

Ovidiu: Partea ”interesanta” a intereselor si comportamentelor este ca nu au la baza informatii pe care utilizatorii aleg sa le faca publice in mod direct, ci folosesc date legate de ce anume fac ei pe Facebook (like-uri, commenturi, sau alte interactiuni).

Exactitatea acestor optiuni este foarte discutabila, pentru ca algoritmul de determinare nu este cunoscut public. Tocmai de aceea trebuie neaparat sa testam mai multe variante in care sa includem mai multe interese similare, sa observam feedback-ul si eventual sa stergem/adaugam altele. Modul in care se intampla acest lucru depinde de la caz la caz si nu exista neaprat un standard pe care sa il luam in considerare.

Eu folosesc Audience Insights pentru a evalua marimea, activitatea si comportamentul diferitelor tipuri de audiente, iar in ACEST articol am scris mai multe despre acest instrument care iti poate fi de folos atunci cand vrei sa stii mai exact cui te vei adresa.

5. Cum influenteaza bugetul si timpul rezultatele? Exista diferenta intre o reclama pe o saptamana, buget 50 de lei (durata mai mare, buget mai mic) o reclama pe 3 zile, buget 100 de lei (durata mica, buget mare)?

Ovidiu: Bugetul este determinat de marimea audientei si bineinteles daca CPC-ul este optimizat corespunzator.

Pentru teste sugerez bugete medii pe un termen mai scurt (50 de lei/ 3 zile), iar cand esti sigur de audienta si de CPC, atunci poti prelungi perioada si creste bugetul pe varianta (100 de lei/7 zile).

6. Ce tipuri de produse au cel mai mare succes cand vine vorba de Facebook Ads? Ce produse nu merita promovate cu ajutorul Facebook Ads? Poti promova un produs mai scump sau premium la fel de usor ca unul ieftin sau gratis?

Ovidiu: Poti promova cam orice pe Facebook atata timp cat determini o audienta potrivita pentru produsul tau. Nu exista un standard care sa-ti spuna ce fel de produse se pot vinde si ce produse nu, dar pentru a te convinge trebuie sa testezi.

Un lucru este esential pentru asta: NU Facebook face vanzarea, este doar un mijloc prin care sa aduci oamenii pe site, ”magia” se intampla acolo.

7. Daca ai deja o reclama care ruleaza cand si cu ce scop ar trebui sa faci Facebook remarketing?

Ovidiu: Remarketingul este util in foarte multe ocazii, mai ales in cazul magazinelor online, unde exista concurenta mai mare, iar decizia de cumparare nu este rapida.

Scopul campaniilor de remarketing este sa dubleze alte campanii realizate pe ”direct” si sa forteze putin conversia, sa ii ajute pe acei utilizatori care si-ar dori sa cumpere, dar din diferite motive uita sau ies de pe site. Acestea se realizeaza de regula, dupa ce campaniile directe au pornit si trebuie sa fie cat mai specifice, adica sa aduca utilizatorul din nou pe pagina de produs sau sa-i ofere o alta varianta similara.

Cred ca mentalitatea cu care abordezi o astfel de campanie este esentiala: nu o faci doar pentru tine si conversie, ci o faci sa si ajuti pe cineva care isi doreste sa cumpere.

8. Ce fel de imagini functioneaza cel mai bine din experienta ta pentru reclamele eficiente pe Facebook?

Ovidiu: In ultima vreme am descoperit imaginile puse la dispozitie de catre Facebook in parteneriat cu Shutterstock, iar colectia lor este chiar foarte utila.

Depinde de la caz la caz, dar imaginea trebuie sa fie ”clickable”, inainte s-o adaugi trebuie sa te intrebi daca, tu, in primul rand ai da click pe ea si bineinteles, trebuie sa testezi mai multe variante in paralel.

9. Cum sa tin sub control costurile pentru Facebook Ads?

Ovidiu: In acest caz nu exista o reteta de succes, din pacate. Trebuie sa testezi foarte multe variante pe vizual, pe text, dar mai ales pe audiente. Costurile pentru Facebook Ads pot fi foarte accesibile, am campanii in care nu depasesc niciodata 0.10 bani/ click, dar am si campanii in care trec de 0.50.

Depinde foarte mult daca audienta este setata corect, daca interactoneza cu reclama ta, cat de specific este aleasa, dar si alte variable.

De exemplu, cand targetezi specific costurile vor creste, dar poate nu e un lucru rau daca ad-ul primeste click-uri si rata de conversie este buna. Solutia cea mai buna este testarea in acest caz.

10. Cum urmaresc traficul adus din reclame?

Cea mai simpla varianta este folosirea unui link ”transformat” prin ACEST instrument pus la dspozitie de catre Google, prin care poti stabili sursa, campania sau continutul si care poate fi urmarit usor ulterior in Google Analytics.

 

Mai ai si alte intrebari?

Ovidiu va sustine impreuna cu Laurentiu Mihai un curs de PPC Marketing: Google AdWords si Facebook Ads la Cluj intre 20-21 iunie. Click aici pentru mai multe detalii despre curs.

Apropo, Ovidiu are un cadou special pentru tine: 20% reducere la cursul de la Cluj. Foloseste codul #conversion020 cand te inscrii aici. Daca vrei sa participi, grabeste-te pentru ca mai sunt doar 6 locuri libere ramase.

About the Author Ciprian Soleriu

Ciprian Soleriu este mentorul tau pentru afaceri online. Aboneaza-te cu emailul ca sa primesti frecvent materiale utile, gratuite.

follow me on: