Ma intalnesc aproape zilnic cu cineva care vrea un site nou pentru firma lui si motivele sunt de obicei:
– a fost facut acum cativa ani
– e urat fata de ce site are concurenta mea
– nu-mi mai place cum arata
– vreau sa fie modern, ca altii au siteuri mai moderne
Cu atatea firme de web-design in Romania, ar trebui sa fie simplu sa gasesti o firma care sa iti faca siteul nou, nu?
Poate crezi ca obstacolul major este pretul pe care il cer firmele de web-design.
Parerea mea este ca nu acesta e obstacolul.
De bine de rau, daca vrei un site nou pentru firma ta gasesti resursele financiare ca sa il faci, cat timp pretul cerut este unul rezonabil š
Obstacolul cel mai mare pentru majoritatea antreprenorilor romani este lipsa unor informatii clare, structurate prin care sa evalueze munca celor pe care ii platesc sa refaca siteul si atunci amana reconstruirea siteului pe mai tarziu. Si pierd bani zilnic din acest motivā¦
Atunci cand ii ceri unei firme de web-design sa-ti faca un site nou sau sa-ti faca siteul existent, ar trebui sa stii in primul rand cum sa evaluezi rezultatul final, pe baza unor criterii obiective, ca sa fii sigur ca rezultatul final este un siteĀ cu care poti sa atragi clienti noi.
InĀ cele ce urmeaza o sa iti arat un set de 25 de elemente esentiale de care sa tii cont (sau sa le ceri baietilor care iti fac siteul sa tina cont), ca sa ai garantia ca siteul tau va arata bine dar va si transforma vizitatorii tai in clienti.
Cele 25 de elemente esentiale sunt impartite in 4 categorii:
I.Ā Accesibilitate
II.Ā Identitate
III. Navigare
IV.Ā Continut
1. Timpul de incarcare al siteului e rezonabil
Un site trebuie sa se incarce repede. Cat de repede posibil, pentru ca rabdarea vizitatorilor e limitata.
Daca siteul tau se incarca greu, ai cateva variante de pornire:
2. Contrast text-background adecvat
Vizitatorul trebuie sa poata citi rapid si usor textul de pe siteul tau.Text negru pe fundal alb e cel mai recomadat, cu asta nu dai gres niciodata.Daca mergi cu text gri pe fundal caramiziu, sau alte scamatorii, risti ca un vizitator sa nu poata citi textul si sa iasa de pe pagina.
Ochii sunt diferiti si monitoarele la fel, chiar daca tu vezi foarte bine textul pe monitorul tau eu s-ar putea sa nu-l vad bine pe monitorul meu si atunci.. am plecat pe alta pagina.
3. Marimea fonturilor si spatierea literelor
Ca sa fii sigur ca nu gresesti, fa mai bine literele mai mari decat prea mici š
Pentru ca literele mici cresc frustrarea celui care incearca sa citeasca si nu vrei un vizitator frustrat ca nu poate citi ce ai scris pe site.
In plus, foloseste-te de spatiul alb. Nu incerca sa scrii ziduri de text, pentru ca nimeni nu va sta sa le citeasca. Pur si simplu nu au rabdare si pleaca
4. Animatii flash, la minim sau deloc
Evita sa folosesti animatii pe site, chiar daca designerul iti zice ca arata foarte cool sau ca si concurentii tai folosesc asta. Incarca inutil paginile si dureaza mult pana se incarca, ceea ce ne duce la problema de la pct 1 dinainte.
5. Imaginile au ALT Tagurile setate corect
ALT Tag vine de la Alternative Tag. Este un text alternativ care descrie o imagine de pe un site.
Daca ai vizitatori cu probleme de vedere, ei ar putea sa nu poata vedea imaginile de pe siteul tau, dar ar putea sa citeasca textul care descrie imaginile.
Google nu vede imaginile asa cum le vedem noi, ci cauta textul ALT din spatele lor ca sa le poata intelege si indexa repede.
De aceea este important sa verifici ca imaginile tale au ALT Tag setat corect. Trebuie doar sa faci click-dreapta pe imagine, sa apesi Inspect Element (am ales la intamplare o poza de pe siteul Primariei Cluj, pentru ca imi plateam impozitele cand am scris acest material):
Dupa care gasesti alt-tag-ul.
In cazul acesta: Lucrarile la Sala Polivalenta sunt pe ultima suta de metri!
6. Pagina de eroare 404 speciala
Daca cineva tasteaza gresit adresa unei pagini de pe siteul tau, sau ajunge printr-un link de pe alt site care are o litera gresita, raspunsul siteului e o pagina de eroare, care il enerveaza pe vizitator, pentru ca simte ca pierde vremea.
Ca sa-l faci sa revina la sentimente pozitive trebuie sa personalizezi pagina de eroare cu scopul de a ghida oamenii spre alt continut de pe siteul tau, care ar putea sa fie interesant pentru ei. Incearca sa fii amuzant si util in acelasi timp.
Uite un exemplu amuzant si util de la Mashable.com
Ā
Prima intrebare cand ajunge cineva pe siteul tau este:
āCine esti tu?ā E important sa gaseasca raspuns instant, dupa care urmatoarele intrebari trebuie si ele adresate: āCu ce te ocupi?ā si āDe ce sa am incredere in tineā
7. Logoul companiei e vizibil
Pune-l acolo unde lumea se asteapta sa-l gaseasca, de obicei in coltul din stanga sus.
Daca logoul tau e in alta parte, vizitatorul e confuz, nu intelege despre ce e vorba. Nu-l supara, si pune-l acolo, chiar daca un designer mai creativ insista ca arata mai bine in alta parte (… nu-l asculta š )
8. Exista tagline sau misiune a companiei
Raspunde la āCu ce te ocupiā printr-o propozitie concisa, scurta, clara. Vizitatorul va fi multumit ca intelege repede despre ce e vorba si la fel si Google care iti da un punct in plus in SEO pentru acest lucru š
DeĀ exemplu, intra pe siteul Bancii Transilvania si vezi ce apare sub logo. Apare āBanca Oamenilor Intreprinzatorā. Din prima e clar ca e o banca, pentru oameni intreprinzatori.
9. Homepage-ul e digerabil in 5 secunde
Cam atata are rabdare un vizitator cu o pagina pe care intra prima data.
Si daca tot am pomenit Banca Transilvania mai devreme, uite ce vede un vizitator in primele 5 secunde pe pagina:
Pagina initiala:
Ā Ce se vede in primele 5 secunde:
Daca complici pagina si o faci foarte incarcata, nu va mai intelege nimic. Va pleca
10. InformatiiĀ vizibile despre Compania ta
Pagina āDespre noiā nu este demodata. Este ceea ce vor sa vada vizitatorii. Da-le-o, nu te zgarci.
O mentiune aici: pagina despre noi nu e locul unde sa te lauzi pentru ca āLauda de sine nu miroase-a bineā Decat daca are scopul de a-l ajuta pe vizitator.
E locul unde sa ii arati vizitatorului cum poti sa-l ajuti pe el. Are sens sa pui premii/experienta, etc aici DOAR daca le aranjezi in asa fel incat sa inteleaga ca e in avantajul lui sa lucreze cu tine.
Am scris intr-un guest post pentru blogul lui Lorand Soares Szasz numit Regula 80/20 in online cum ar trebui sa iti construiesti pagina ādespre noiā. Arunca un ochi pe el, poate te inspira.
11. Informatii vizibile spre Datele de Contact
Oamenii vor sa stie ca siteul tau reprezinta o afacere reala.
Firmele care nu isi dau datele de contact clare (oras, strada, numar, telefon, etc) par firme fantoma si increderea unui vizitator este zero. Eu personal nu am incredere intr-o firma care nu isi da datele clare de contact, pentru ca simt ca are ceva de ascuns.
Ai grija sa pui informatiile de contact in format text, nu imagine, ca sa le poata vedea si Google si sa le indexeze corect.
Bucatica asta e foarte importanta pentru vizitatorii care stiu cu ce te ocupi si vor mai mult de la tine, de pe siteul tau
12. Navigatia principala este usor identificabila
Oamenii se asteapta de cand a aparut internetul la o bara de navigatie. Ea trebuie sa fie usor de gasit, aproape cu ochii inchisi.
Daca ai doua, trebuie sa fie foarte clar pentru oameni care e diferenta.
Daca ai mai multe, opreste-te. E momentul sa renunti la cateva š
13. Denumirile meniurilor sunt clare
Daca spui āComunica online cu echipa noastraā e ciudat. E inutil de pompos si pare fortat.
Spune mai degraba āContactā e clar, simplu, la obiect si muritorii de rand pot intelege din prima despre ce e vorba acolo
14. Numar de butoane si linkuri rezonabil
Psihologii spun ca putem sa procesam concomitent maxim 7 bucati de informatie.
La fel, daca ai meniuri multe, nu depasi niciodata 7 meniuri principale.
Daca ai nevoie de mai mult de 7 meniuri principale, poate ar fi bine sa te gandesti sa le prioritizezi putin, pentru ca e aproape imposibil sa gasesti un vizitator care sa aiba chef/timp ca sa treaca prin toate…
15. Logoul companiei de pe pagini e linkuit spre HomePage
Pare evident, dar daca un logo (pus in coltul stanga sus, nu uita) nu e linkuit spre homepage vizitatorii se invart ca musculitele in jurul lui si nu stiu ce sa faca mai departe. Dau click in continuu pe logo, fara sa inteleaga de ce nu se deschide pagina principala.
Singurul loc unde e indicat sa NU linkuiesti homepageul pe logo sunt paginile de tip landing-page, cu scop clar, unde nu vrei ca el sa poata pleca, vrei ca el sa faca o singura actiune, de obicei sa completeze un formular sau sa apese un buton de pe pagina ca sa mearga pe alta pagina (aici e vorba de un proces de vanzare tip funnel, de care o sa discutam intr-un material ulterior)
16.Ā Linkurile sunt usor de identificat
Linkurile trebuie sa fie albastre si subliniate. Asa sunt ele de cand exista, asa s-a obisinuit omul sa le vada.
17. Casuta de search/cautare e usor de accesat
Nu toate siteurile au nevoie de o casuta de cautare. Daca sunt mici sau nu au informatie multa, nu e neaparat nevoie. Dar daca ai o casuta de cautare, fa-o vizibila. De obicei ea se pune in coltul din dreapta al paginilor.
Butonul fa-l simplu si evident. Foloseste āCautaā sau āSearchā daca ai un site in alta limba.
Se zice ca cash is king. La fel, content is king in online š Ca sa poata fi usor de folosit, continutul trebuie sa fie consistent, organizat si usor de scanat.
18. Folosesti Heading-uri clare si descriptive
Oamenii nu citesc online, scaneaza. Asta e motivul pentru care e important ca tot ceea ce apare pe site ca si continut sa fie organizat in functie de importanta:
Headingurile trebuie sa fie clare si, ca sa primesti puncte in SEO trebuie sa folosesti tagurile necesare pentru headinguri: <h1>, <h2>, etc. In exemplul de mai jos, care ti se pare ca e ordinea importantei unei pagini?
19. Continutul important e deasupra bazei ecranului (the fold)
I se mai zice āthe foldā si e baza de jos a ecranului. Inchipuie-ti ca o pagina lunga este ca in imaginea alaturata:
sursa: http://www.wordwatch.com/blog/conversion-tracking/above-the-fold-content-and-conversion-rates/
E foarte important ca orice fel de continut care explica ce faci, ce esti, care e critic pentru buna intelegere a paginii tale sa fie deasupra fold-ului, pentru ca multa lume nu mai face scroll in jos pe pagina si ii pierzi. In imaginea de mai jos, zonele cu albastru (din partea de jos a paginii) sunt reci, nu le-a vazut aproape nimeni, in timp ce zona cu rosu (de deasupra fold-ului) e fierbine, au vazut-o toti…
sursa imagine: http://www.exacttarget.com/blog/clicktale-and-exacttarget-targeted-email-marketing-with-post-click-analytics/
20. Exista consistenta in stil si culori
E important sa folosesti aceleasi fonturi, combinatie de culori, layout, pe tot siteul, ca oamenii sa stie ca sunt tot la tine atunci cand viziteaza diferite pagini. Nu folosi headere rosii pe homepage, linkuri rosii pe alte pagini si text rosu pe alte pagini.
21. Foloseste textul ingrosat (bold) cu retinere
Pe principiul: daca incerci sa atragi atentia la totul, nu mai atragi atentia la nimic.
Daca tot textul e boldat, nu se mai intelege care e partea importanta si care nu e.
22. Reclamele si pop-up-urile sunt decente, nu deranjeaza
Daca chiar e nevoie sa pui reclame pe siteul tau sau pop-upuri, fa-l cu retinere si incearca sa fie frumos integrate in pagina. Trebuie sa fie clar pentru un vizitator care imagine de reclama si care e parte de continut.
23. Textul principal e concis si explicativ
Regula de baza pentru textele online este: Scrie ce vrei sa spui pe pagina si dup-aia sterge jumatate.
Pentru ca oamenii scaneaza, nu vor putea citi tot ce scrii, asa ca pastreaza continutul la minim. Dar chiar minim, spune doar esentialul š
Uite cum scaneaza un vizitator obisnuit o pagina. Zona cu rosu e zona fierbinte, care atrage atentia imediat.
24. Adresele URL au sens si sunt user-friendly
Exista multe tipuri de adresa URL.Alege tipul de url care au sens, si pot fi citite de vizitatori si de motoarele de cautare
Pe Conversion Academy folosim asta:
25. Titlurile HTML ale paginilor explica despre ce e pagina
Titlurile paginilor sunt prinse intre tagurile <TITLE> si trebuie sa fie descriptive, unice, nu pline de cuvinte cheie.
Titlul paginii este ceea ce se vede atunci cand cineva gaseste pagina ta pe Google si daca nu are sens ceea ce e scris acolo, nimeni nu iti va vizita siteul.
Gata ! Astea sunt cele 25 de elemente esentiale de care trebuie sa tii cont cand iti construiesti sau reconstruiesti websiteul.
Unora dintre prietenii mei inscrisi in Conversion Academy le place sa se apuce de treaba dupa ce citesc articolele, asa ca am pregatitĀ un checklist in format pdf cu cele 25 de puncte.
Apasa pe oricare dintre butoanele de share de mai jos ca sa ai acces la materialul bonus.Ā
Evident, daca vrei sa comentezi informatiile de aici, te invit sa o faci mai jos.
Ciprian Soleriu este mentorul tau pentru afaceri online. Aboneaza-te cu emailul ca sa primesti frecvent materiale utile, gratuite.